Αλλαγή στα τέλη κυκλοφορίας - Πώς θα τα υπολογίσετε;

Να δώσει διέξοδο σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ΙΧ, κυρίως μεγάλου κυβισμού, οι οποίοι έχουν καταθέσει...


τις πινακίδες των οχημάτων τους εδώ και αρκετά χρόνια και έχουν δει την αξία του αυτοκινήτου να έχει σχεδόν μηδενιστεί επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών με την παροχή της δυνατότητας
πληρωμής τελών κυκλοφορίας "με το μήνα". Πρόκειται όμως για μια δυνατότητα που θα δίνεται μόνο μια φορά το χρόνο προκειμένου να μην κινδυνεύσουν με κατάρρευση τα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας λόγω του κινδύνου αξιοποίησης της σχετικής δυνατότητας κ από κατόχους μεσαίων και μικρών ΙΧ ή του δεύτερο αυτοκινήτου της οικογένειας.

Πιο συγκεκριμένα, με διάταξη που πρόκειται να έρθει σύντομα στη Βουλή (πάντως όχι αργότερα από το τέλος Μαΐου) οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να άρουν την ακινησία του οχήματός τους:

-για διάστημα ενός μήνα καταβάλλοντας όμως τα τέλη κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στα 2/12 των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, δηλαδή για δυο μήνες. Στην πράξη, ο φορολογούμενος θα μπορεί να παραλάβει τις πινακίδες κυκλοφορίας του οχήματός του στις 15 Ιουλίου, να το χρησιμοποιήσει έως και τις 15 Αυγούστου και να καταθέσει εκ νέου τις πινακίδες. Μάλιστα, θα χρεωθεί το 1/12 του ετήσιου τεκμηρίου διαβίωσης που αντιστοιχεί στο αυτοκίνητό του.

-για διάστημα τριών μηνών καταβάλλοντας όμως τα τέλη κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στα 4/12 των ετήσιων τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στο όχημά του, ενώ θα "χρεωθεί" το τεκμήριο που αντιστοιχεί στα 3/12 του έτους.
-για τους μήνες που απομένουν έως το τέλος του έτους αλλά με προσαύξηση 2/12 των ετήσιων τελών, καταβάλλοντας δηλαδή τέλη για δυο μήνες παραπάνω από αυτούς που απομένουν έως το τέλος του έτους. Έτσι φορολογούμενος που παίρνει πίσω τις πινακίδες κυκλοφορίας στις αρχές Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους θα πρέπει να καταβάλλει τα τέλη κυκλοφορίας για έξι μήνες, δηλαδή το 50% των ετήσιων τελών αλλά θα χρεωθεί με το 25% του ετήσιου τεκμηρίου διαβίωσης.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος έχει στην κατοχή του ΙΧ 2.300 κυβικών που πρωτοκυκλοφόρησε το 2009, στο οποίο αντιστοιχούν ετήσια τέλη 1.150 ευρώ.

Ο φορολογούμενος θα μπορεί να παραλάβει τις πινακίδες:
- για έναν μήνα καταβάλλοντας 192 ευρώ (2/12 των ετήσιων τελών)
-για τρείς μήνες καταβάλλοντας 383 ευρώ (4/12 των ετήσιων τελών)
-έως το τέλος του έτους. Αν οι πινακίδες παραληφθούν στις αρχές Ιουλίου θα πρέπει να καταβληθούν τέλη 767 ευρώ (8/12 των ετήσιων τελών).

Πηγή tro-ma-ktiko.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου