"Μάτωσε" το φεγγάρι - Φωτογραφίες από Ελλάδα, Κύπρο αλλά και τον κόσμο...

Εντυπωσιακό ήταν το φαινόμενο της υπερπανσέληνου που έγινε ορατό απο πολλά σημεία της γής, στην Ευρώπη, στην Αφρική, στην Αμερική και στη δυτική Ασία...Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί εδώ και τριάντα χρόνια και θα ξανασυμβεί το 2033. Το ότι έχει ονομαστεί και «Ματωμένη Υπερπανσέληνος» («Blood Supermoon») έχει τροφοδοτήσει εδώ και ημέρες σενάρια στο διαδίκτυο για σεισμούς, εκρήξεις ηφαιστείων και έναν αστεροειδή που θα χτυπήσει τη Γη στο διάστημα από τις 22 έως τις 28 Σεπτεμβρίου.

Η «υπερπανσέληνος» συμβαίνει διότι η τροχιά της Σελήνης γύρω από τη Γη δεν είναι κυκλική αλλά ελλειπτική. Ενώ η μέση απόσταση Γης – Σελήνης είναι περίπου 384.600 χιλιόμετρα, η πιο μακρινή απόσταση είναι 405.600 χιλιόμετρα (απόγειο) και η πιο κοντινή 363.700 χιλιόμετρα (περίγειο).

Υπερπανσέληνο έχουμε όταν η Σελήνη βρίσκεται στο περίγειό της και τότε φαίνεται 14% μεγαλύτερη και 30% λαμπρότερη σε σχέση με την εμφάνισή της όταν βρίσκεται στο απόγειό της. Εκλείψεις υπερπανσελήνου έχουν συμβεί 5 φορές από το 1900! Το 1910, 1928, 1964 και 1982.

Αν δεν προλάβατε να δείτε το σπάνιο αυτό φαινόμενο, σας παραθέτουμε φωτογραφίες απο όλα τα σημεία της γης.H υπερπανσέληνος στην Κύπρο / Φωτογραφία Κάτια Χριστοδούλου /ΚΥΠΕH υπερπανσέληνος στην Κύπρο / Φωτογραφία Κάτια Χριστοδούλου /ΚΥΠΕΦωτογραφία από το Στρόβολο/Λευκωσία του Μάικ ΒαλιαντήΦωτογραφία απο την Ελλάδα / Συμέλα Παντζαρτζή ΑΠΕ-ΜΠΕGlastonbury tor, Glastonbury, England. - Photograph: Matt Cardy


Near the Eiffel tower in Paris, France. / Photograph: Charles Platiau/Reutersrdy


Wadi El-Rayan lake, south-west of Cairo, Egypt. Photograph: Amr Abdallah Dalsh/ReutersCopacabana beach, Rio de Janeiro, Brazil. Photograph: Mario Tama/Getty ImagesBrighton, in southern England. Photograph: Toby Melville/Reuters


Boutilier mountain, in Port-au-Prince, Haiti. Photograph: Dieu Nalio Chery/AP


Πηγή www.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου