Προσπαθούν να λύσουν τον γρίφο

Έπειτα από την πρώτη αξονομετρική σχεδιαστική αναπαράσταση του ταφικού μνημείου στον λόφο Καστά, που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Πολιτισμού, αρχαιολόγοι αλλά και ερευνητές φέρεται να μπλέκονται περισσότερο όσον αφορά στην χρονολόγηση του μνημείου.


Η αναπαράσταση που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα του Υπουργείου, Μιχάλη Λεφαντζή, με τους δύο διαφραγματικούς τοίχους επί των οποίων φέρονται, στον μεν πρώτο οι Σφίγγες, στο δε δεύτερο οι Καρυάτιδες, εκτός του ότι αιφνιδιάζουν τους ιστορικούς, δημιουργούν ακόμα και αμφιβολίες για ποιον/ποια ή ποιους μπορεί να κατασκευάστηκε το συγκεκριμένο μνημείο.


Αξονομετρική σχεδιαστική αναπαράσταση του ταφικού μνημείου
Αξονομετρική σχεδιαστική αναπαράσταση του ταφικού μνημείου


Ο διακεκριμένος ιστορικός-ερευνητής και πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελετών Αρχαίας και Μεσαιωνικής Αλεξάνδρειας, Χάρης Τζάλας, σε συνέντευξή του στο zougla.gr αποκάλυψε πως υπάρχει ένας τάφος στη Βουλγαρία ο οποίος εμφανίζει κάποιες ομοιότητες με το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης.

O Χάρης Τζάλας
O Χάρης Τζάλας
 «Δεν υπάρχει σε όλη την Ελλάδα τάφος που να έχει Καρυάτιδες και να στερεώνουν την οροφή. Υπάρχει όμως στη Βουλγαρία ένας Θρακικός τάφος, ο οποίος δεν έχει Καρυάτιδες αλλά έχει γυναικείες μορφές στο εσωτερικό του. Μεγάλος τάφος, ο οποίος δεν αποκλείεται να είναι και μεγαλύτερος από αυτόν της Αμφίπολης. Ο τάφος αυτός ανήκει σε κάποιον ηγεμόνα, σε κάποιον ηγέτη, και η θέση που έχει βρεθεί λέγεται Sveshari» λέει ο κ. Τζάλας.

«Αυτός ο τάφος είναι κατά 50 χρόνια νεότερος από τη χρονολόγηση που δίνουν οι αρχαιολόγοι στον τάφο της Αμφίπολης. Την προσοχή για αυτόν τον τάφο μού την έφερε ο αρχαιολόγος κ. Χαράλαμπος Κριτζάς. Είναι εντυπωσιακή η ομοιότητα. Δεν είναι Καρυάτιδες, αλλά είναι γυναίκες, οι οποίες στηρίζουν με το κεφάλι αλλά και με τα χέρια την οροφή. Η ομοιότητα είναι και στον τάφο αλλά και στις μορφές. Αυτός ο ηγεμόνας από τη Θράκη όπου τάφηκε εκεί είχε παντρευτεί Μακεδόνισσα και δεν αποκλείεται εδώ να γίνεται μια αντιγραφή μακεδονικών τάφων. Αλλά είναι πολύ εντυπωσιακός, είναι πάρα πολύ μεγάλος τάφος. Η τέχνη, βέβαια, είναι πολύ κατώτερη σε σχέση με τον τάφο της Αμφίπολης. Σύμφωνα με αρχαιολόγους που συζητάμε, είναι το πιο κοντινό (σε ομοιότητα) που βρίσκουμε σε αυτό το εντυπωσιακό εύρημα» προσθέτει.

Ο τάφος στον οποίο αναφέρεται ο κ.Τζάλας
Ο τάφος στον οποίο αναφέρεται ο κ.Τζάλας


«Δεν θα χρονολογηθεί από τις Καρυάτιδες ο τάφος»

Ο διακεκριμένος ιστορικός αναφέρθηκε και στη χρονολόγηση του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης λέγοντας πως «δεν είναι από τις Καρυάτιδες που θα χρονολογηθεί ο τάφος. Ο τάφος μέσα περιέχει πάρα πολλά πράγματα. Εγώ πιστεύω ότι μπορεί να βρεθεί μέσα και ξύλο ή ακόμα και κόκαλο. Οι Καρυάτιδες είναι απλά κάτι ξεχωριστό. Ό,τι έχουμε μέχρι στιγμής σε αυτόν τον τάφο είναι ξεχωριστό. Επιμένω πως είναι τάφος ηγεμόνα. Αν αυτός ο ηγεμόνας είναι πολιτικό πρόσωπο, ή βασιλιάς, ή στρατηγός, θα δείξει».

Το εσωτερικό του τάφου στη Βουλγαρία
Το εσωτερικό του τάφου στη Βουλγαρία
 
 
 
Πηγή zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου